ponedeljek, november 28, 2005

Kaj vznemirja?

  • medenična kost
  • zdravniška uniforma
  • hrbet
  • vlakovodje
  • lisice (policijske)
  • srajce
  • ritni žepi z gumbi
... se nadaljuje ...

Pandora Vs. Last.fm

Pandora in Last.fm - igrački za popestritev dolgočasnih uric, ustvarjanje prijetne zvočne kulise ali pa odkrivanje nove glasbe.

Glasbo, ki jo izvaja nam ljubi bend, po enostavnem ključu analize melodije primerja z drugimi in tako naša nova osebna radijska postaja našim slušnim sprejemnikom pošilja le tiste zvoke, ki se v večini karakteristik ujema z želenimi. Če pa se nam kljub temu zazdi, da so z izbiro krepko brcnili v temo, enostavno stvar utišamo ali preskočimo s klikom na Ban this track (pri Last.fm) in I don't like this song pri konkurečni Pandori (Mogoča je, jasno, tudi nasprotna situacija, torej, da nam je pesem skrajno všeč - v tem primeru stisnemo Love this track!). V testni verziji pri Pandorini skrinjici sicer lahko slišimo le pet skladb, zatakne pa se pri registraciji, saj je zaenkrat namenjena le Bushevi čredi ovac. Tu gre plus Last.fm, saj je stvar popolnoma zastonj za vsa zemeljska bitja, ki so računalniško pismena, plačljivi pa so le posebni dodatki ... Še več - Last.fm ponuja celo listo članov, kjer lahko bodoče može in žene spoznamo na podlagi glasbenega okusa oziroma priljubljenih bendov (in ne bo vam več treba pošiljati ženitnih oglasov v Salomonov oglasnik). Kljub temu, da je torej Pandora, Music Genome Project-ovo glasbeno odkritje, borno opremljena, pa se zdi, da je preciznejša pri izbiri skladb (lahko pa, da sem samo jaz preveč zahtevna). Klošarsko opremljena pa sta tudi sama predvajalnika, saj se pohvalita lahko le z Love/Ban (Like/Don't Like), Play, Pause oz. Stop ter Skip oz. Next track knofkom.

Več glasbenih užitkov pa sledi ob kljik-kljiku na prva dva linka ...

p.s. Navdih: tu in tu.

nedelja, november 27, 2005

MSN rulez!

Za mano je 7 ur nepretrganega igranja pasjanse in minolovca na MSN-ju. Zasvojljivo!
A se kdo upa pomert z mano? :P

sobota, november 26, 2005

Novoletna

Jep, nič drugačna ne bom od ostalih - sneži! In kljub temu, da sem še včeraj zaradi "menseničneda" vzdušja tovrstno temo raje zamenjala za ogled Jacka, Kate in ostale druščine, ji bom danes namenila nekaj vrstic ... Pravzaprav se bom izognila kemijski formuli, športnim aktivnostim in ostalim zadevščinam, ki jih lahko ustvarjate na, ob, v in s snegom ter se posvetila njemu sorodni oziroma posredno povezani temi.

Poleg otvoritve sezone kidanja snega (mimo gredice preko stezice, po zadnjih podatkih sem ga namerila 39 centimetrov) se je očitno otvorila tudi sezona vprašanj: "Kam pa za novo leto?" Posebej v decembrskem času (pa tudi že prej!) to vprašanje izpodriva celoletno mašilo pogovorov: "Kakšno čudno vreme!" In ne samo torej, da je sleherni Kranjec v prostem času meteorolog, je pač tudi velik načrtovalec, pustolovec in žurer! Ker novo leto je resda - samo enkrat na leto! Pa tudi 26. november je samo enkrat na leto, pa me ni nihče vprašal, kaj bom danes počela :)

Well, za vse tiste, ki me boste v naslednjem mesecu spraševali, kako bom preživela najdaljšo noč v letu (res? meni se je zadnjič zdela daljša, ko smo prestavili uro ;)): NE VEM. Ponudbe zbiram do 31. grudna 2005 do 20.00, najbrž bo stvar trenutnega navdiha, zaradi tega ne bom izgubljala živcev ali pridobila kak siv las in navsezadnje - čisto mogoče je, da se bom imela lepše in bolj veselo kot vsi tisti, ki stvar načrtujejo že od junija naprej ...

Najboljše stvari v življenju se zgodijo spontano.

petek, november 25, 2005

Dileme ...

V poplavi idej, ki me vsako noč premočijo do možganskih celic, sem se znašla v hudi dilemi, kaj ovekovičiti na blog. Lahko bi pisala o:

- snežni odeji, ki je prekrila dol in breg, naznanila prihod tete Zime in še posebej razveselila 13-letnike, ki z velikim navdušenjem kepajo študentke (a se ne spravljaš ponavadi na punce svoje starosti?)
- sibirskem mrazu, ki veje zunaj (no najbrž bo ta vzrok za zgoraj opisane posledice) in pusti rahlo rdečico na licih, ki jo je sicer pri meni težko ločiti od tiste v toplih okoliščinah (pač farbam!)
- File extension kvizu, o katerem vsi pišejo, pa bom jaz tako superkul, da tega ne bom storila (čisto mimo stezice, sem mojca.mp3!)
- odstavitvi Jankovića, ki je postal vseslovenski srž debat in se pojavlja ob nič hudega slutečih kofetkanjih
- o božično-novoletno ovešenih trgovskih centrih, ki praznikom odvzamejo vsakršno čarobnost (prevod za Slovence: čarobno pomeni biti za božič in novo leto pijan ko kanta in se po možnosti ne zbuditi v lastnem bruhanju ;))

Pa ne bom. Grem raje gledat nov del Losta.

sreda, november 23, 2005

Prvega ne pozabiš nikoli

Kljub mojim pesimističnim napovedim, črni luknji, ki se je iz vesolja tik pred kolokvijem preselila v mojo betico in v katero je ob prvem vprašanju padlo vse znanje sveta ter tezo, da na FDV lahko padeš samo po stopnicah, ki sem jo takoj po odpisanem kolokviju ovrgla - se je izkazalo, da sem kolokvij kljub vsemu opravila ... in to kar spodobno! ;) Zdrava kmečka pamet očitno še nekaj velja ... ;)

Poročanje s koliščarsko-ljubljanskega terena ob milih zvokih špice 7th Heaven: desni sosed od moje desne sosede pije pivo, taista soseda bere strip in ostaja zvesta brezalkoholnim substancam (ne verjamem, da bo njena vzdržnost trajala več kot eno uro), soseda, pod kotom 45° jugo-vzhodno glede na tisto prejšnjo sosedo, pije tudi nekaj alkoholu sorodnega ter svoj gorenjski nagon zadovoljuje z žvečenjem pretečenih čokoladnih krispijev, ki imajo sumljiv vonj ...

Grem še jest!

p.s. V času pisanja ni bila nobena kitara zlorabljena z matranjem drata pod akordi 7th Heaven theme.

nedelja, november 20, 2005

W. Shakespeare

Zakaj je bil Shakespeare car?

My mistress' eyes are nothing like the sun;
Coral is far more red, than her lips red:
If snow be white, why then her breasts are dun;
If hairs be wires, black wires grow on her head.
I have seen roses damasked, red and white,
But no such roses see I in her cheeks;
And in some perfumes is there more delight
Than in the breath that from my mistress reeks.
I love to hear her speak, yet well I know
That music hath a far more pleasing sound:
I grant I never saw a goddess go,
My mistress, when she walks, treads on the ground:
And yet by heaven, I think my love as rare,
As any she belied with false compare.
*****
Ne, ona nima žametnih oči
in niti kodrov mehkih kakor svila,
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni
in usta bi se od koral ločila.

Sem videl rože bele in rdeče,
na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče,
kot vonj, ki diha njeno ga telo.

Njen glas poslušam rad,
četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene,
kako boginje hodijo ne vem;
ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse,
ki pesem jih slavi lažniva.
(Sonet 130, W. Shakespeare, prevod Janez Menart)

Zato.

petek, november 18, 2005

Nauk, ...

ki smo ga prejeli danes na vajah za novinarstvo: "Prosim, v domačih nalogah ne uporabljajte tujk, ker me res ne fascinirajo."

sreda, november 16, 2005

Brucovanje

Nagradno vprašanje:

Kam gredo štiri punce in en fant (ki je čisto preveč ukazovalen, da bi se še sploh smel družiti z nami) s sumljivo mešanico vinsko rdeče in frucovsko rumene tekočine v dveh liter-in-pol-skih plastenkah v torek zvečer?

Ker nimam nagrade in ker je bil odgovor že subtilno posredovan v naslovu, naj ga izdam kar sama: na krst novopečenih študentov - brucovanje. Priznam, it was a tricky question (oz. kvaščn kot rada svojo različico znanja angleščine z nami deli profesorica za dotični jezik).

Na kratko: bilo je glasno, migajoče (rotirajoče/vrteče?) in veselo. Uvod v študentsko življenje smo zaključili okrog 4h in to samo zato, ker so jo do takrat že vsi ostali softiči ubrali domov.
Študentsko pa smo nadaljevali tudi ves preostanek dneva, saj smo prespali vsa predavanja.

Če tole bere kakšen (priložnostni) maser se priporočam, ker me je spanje v čudnih pozah obsodilo na boleč vrat ...

torek, november 15, 2005

G33k

Bridko spoznanje (prej obtožba), ki me je doletelo danes ob 0.54 po srednjeevropskem času s pomočjo real life-prijatelja (očitno jih še premorem), je za sekundo in pol zaustavilo moje masiranje prstnih blazinic/udrihanje po tipkah. Jap, geek sem. Saj vem, kaj boste rekli - pa še tako mlada, toliko neprehojenih poti jo še čaka, toliko neizpetih pesmi (res, nikoli nisem imela preveč posluha), toliko ... vsega. Well, očitno vse v digitalizirani obliki.

Sedanje stanje me pušča v nemilosti s tremi odrešujočimi možnostmi (ker baje bit geek ni kul - ampak trenutno moji možgani ne znajo sproducirat niti enega razloga v korist te trditve) :

  • se prijavim za Miss g33k (če tovrstno tekmovanje obstaja, predvidevam, da je nekaj podobnega kot Lepotice slovenskih kmetij - za slednjo titulo se še vedno lahko potegujem ob slučaju neuspeha za prvo), nakar me po tekmovanju ustavi fotograf svetovnega slovesa, obljublja mastne denarce, nato pa me proda v srednji Uzbekistan, kjer v real life varianti pasem ovce, iz ovčarske idile pa me nekega dne pobere dejstvo, da je dizel dražji od bencina
  • svojo lepoto ovekovečim na GlasujZame, poročim tistega, ki mi največkrat pritisne desetko in mwaaaaaa lušna si, posvojiva dva GlasujZame otroka - postanemo prva GlasujZaNas družina, zaživimo RL in živimo srečno do konca svojih dni (torej, dokler še kdo glasuje za nas)
  • se iz depresije zadavim s kablom brezžične miške

Kolebanje med prvima dvema možnostma, me vse bolj nagiba k tretji ... ;)

sobota, november 12, 2005

Meglena pravljica

Če v svojem prostem času slučajno ne izvajam kaskaderskih akcij na naših klancih, ne srebam kave (deci-deci) nekje v mondenih mestih (kot je na primer Kranj), ne sedim za kišto in odkrivam čare medmrežja, potem nekje zunaj odžiram tistih 21 odstotkov O2-ja ostalim živim bitjem.

Na današnjem potepanju sva z Miškotom (obsesija s psom? Nekoga moraš imeti rad!;))) odkrivala čare temperaturne inverzije, meglena odeja je pod sabo pokopala Kamnik, Ljubljano in Kranj ...

In še fotke (kvaliteta le-teh je primerna sposobnemu upravljanju z bratovim fotoaparatom) za vse nejeverne Tomaže, Jankote in Lovrote, ki niso verjeli, da nas od drugih res loči ocean ...



četrtek, november 10, 2005

Crash

Megla in hitrost.

Nenadoma stena. Zavore.

Sfukan avto.

Pa jest.

Spoznanje: včasih ma mat s svojim teženjem prov.

Modro

Danes malce plavega vzdušja:

Moder človek ne pove vsega, kar misli, misli pa, kar pove.

torek, november 08, 2005

November rain

Listopad je brezvezen mesec. Branje za piko tega stavka je za vse čustveno navezane na november zaradi rojstnodnevnega jubileja hrčka, 30. obletnice on-line poroke s princeso Lejlo iz Azerbajdžana in podobnih pi*darij odsvetovano. Če ne veste, za katero piko točno sem mislila, se s prstom (s katerim sledite črkam;)) ustavite TUKAJ.

Še vedno nadaljujete in z milim puss-in-boots pogledom zrete vame, da bi vam pojasnila? November je brezvezen, ker je ravno na sredini - z mavrico barv, s katerimi so ovenčani gozdovi, slika jesensko idilo, s (pre)kratkimi dnevi in zgodnjim mrakom pa deželo zavija v temno in hladno zimo. Scena, ki se vam je pravkar izrisala v izrastku nad vratom, pasivno vpliva na homo sapiense - posplošujem, itak se gre vedno zame;), zato november s pridom izrabljajo (variacije na prvo osebo ednine ustreznejše) za neumen izgovor, da se jim ne da premakniti tistih dveh možganskih celic, ki sta se v bitki nad prevlado uspeli uvrstiti v finale, in postoriti kaj za faks (ter dobro vseh nas).

Če ste se uspeli prebiti skozi zadnjo poved, obstaja velika verjetnost, da se boste tudi skozi november.

p.s. Mami, vse najboljše!

ponedeljek, november 07, 2005

Če je ...

nered v sobi premosorazmeren z neredom v glavi, potem je moje podstrešje v razsulu.

sobota, november 05, 2005

Komu je novinar odgovoren?

Javnosti, uredniku, delodajalcu, oblasti, sebi?

Ljubim te


Utrinki z nočnega izleta (bolj švoh fotka, ampak bistvo je)

petek, november 04, 2005

Kva dogaja

Evo, spet malce prenovljena podoba ... S sicer nedokončanimi okviri, ker se mi ne da ob tej uri dokončat nedokončano; tisti, na katerega sem prevalila krivdo za to pomanjkljivost pa raje, namesto, da bi mi pomagal, pije kavo in mi piše domačo nalogo. ;)

Kakšen krut svet ;)

sreda, november 02, 2005

Kdo se s kom igra ?

Mogoče, da je to zgolj posledica dejstva, da sem bila čudna že kot otrok (Vlado Kreslin™) in je moj pogled skozi očala življenja na svet drugačen od ostalih, ampak kljub temu ...

Začelo se je popolnoma nedolžno in povsem glasbeno, s pesmico o krokodilu Šnapiju, njegove karakteristike (majhnost, ostri zobje, situiran nekje ob Nilu) so očarale prav vse in ne samo otroke; pardon ob bebavem poslušanju ter petju hvalnic njegovemu imenu Schni Schna Schnappi so bili otroci celo v manjšini. Vsaj starostno gledano. Na domačem področju je ob, zanimivo, približno istem času, veliki preboj doživel enoobrvnik Fredy Miler in s kasnejšimi 37 priredbami v vseh možnih variantah še dolgo časa po vrhuncu pevske kariere s kontroverzno skladbo Vedno si sanjala njega*, neponovljivo delo mojstrov Smodeta in Milerja, zabaval staro in mlado. Slovenska raja je norela ob Fredijevem odsevu v stenskem ogledalu, sleherni pravi Slovenec pa si je najbrž začel puščati obrvi, da bi se vsaj malce približal ikoni slovenske pop glasbe. Poprejšni sivi mišon, ki sicer trenutno pripravlja album in računa na veliki comeback, je že v začetku leta 2005 začel prav nezvezdniško in kot Titanik toniti. Svojo kariero pa, menim, skorajda ne bi mogel bolje opisati z naslednjimi besedami: "Ne vem kdo je bolj neumen, unile ki so me prišli gledat, se delajo norca iz mene in so za to plačali, ali jaz, ki jim pojem in sem za to plačan."

Da ljudje ne bi intelektualno stradali, se je po sicer daljši pavzi, zgodila, prestrašila in vrgla s tira: ptičja gripa. Hail to the avian influenza! Pošle so zaloge Tamifluja, po strašnih prerokbah in grožnji virusa z drugih držav, se je število mrtvih ptic in njihovo vprašljivo zdravstveno stanje krepko povečalo, za svoja življenja pa se je najbrž teden nazaj tresla Štajerska, saj so v ribniku stare struge Drave pri Mariboru našli poginulega laboda. Mediji, ki so ustvarili vso medijsko histerijo, pa so kasneje izdali, da po patoanatomskih analizah strokovnjaki menijo, da je šlo prej za zadušitev oziroma utopitev kot pa ptičjo gripo. Kljub temu pa so v zadnjih dneh v naši deželici prodali več tisoč zaščitnih mask, ponekod pa jih je celo zmanjkalo.

In danes? (v bistvu včeraj, ker je post pisan v poznih večernih oz. zgodnjih jutranjih urah) Danes je smešnost dogajanj dosegla vrhunec, ko smo prebivalci kokoške doživeli, kot zopet napovedujejo mediji, prav zagotovo največji rop v zgodovini države. Če ne drugače, zelo holivudski rop! Ko govorimo o sedmih urah ropanja, si je resno treba zastaviti vprašanje o varnosti, ki naj bi jo banka s 4900 sefi imela.

Vse skupaj je smešno. Za crknit smešno.


*Če bi znala, bi na e (posebnost Koroške?) v besedi njega postavila naglas, pa žal, res ne znam.