sobota, februar 27, 2010

Študij na Masaryk University

Študentje na izmenjavi v Brnu imajo različne motive za to, da so ravno na Češkem: Američani so tule predvsem zaradi potovanj - Češka namreč leži v osrčju Evrope in tako ponuja odlično izhodišče za okušanje evropskega življenja; Slovaki in Avstrijci so tule zaradi štipendije - zato se med vikendi pogosto vračajo domov (denimo na Dunaj ali v Bratislavo, ki sta od Brna oddaljeni toliko kot Maribor od Ljubljane); precej študentov pa je na Češkem pristalo zaradi poceni piva in pregovorno norih zabav (posledica prej omenjenega piva). Kljub temu morajo vsi tudi malce migati na študijskem področju, saj je za pridobitev štipendije nujno pridobiti vsaj 20 kreditnih točk na semester.

Brno je izrazito študentsko mesto - v mestu, ki ima okoli 400.000 prebivalcev, je kar 6 univerz (nekatere izmed njih imajo samo eno fakulteto), študentje pa predstavljajo 10 % prebivalstva. V mestu domuje tudi druga največja češka univerza, Masarykova univerza, imenovana po Tomášu G. Masaryku, prvem predsedniku neodvisne Češkoslovaške. Sestavlja jo 9 fakultet, ena izmed njih je tudi "moja" Faculty of Social Studies, ki je pravzaprav ena izmed mlajših, stara je šele 12 let, živi pa v centru mesta, v stavbi nekdanje Medicinske fakultete, ki je bila prva fakulteta Masarykove univerze.


Visokošolski študij na Masarykovi univerzi je precej podoben našemu, saj so že pred šestimi leti študij bolonjsko reformirali, le da nekoliko bolj premišljeno kot v Ljubljani. Kreditne točke so razporejene glede na dejansko delo, celotna univerza je prevzela sistem 3 + 2 (primer Univerze v Ljubljani: FDV ima sistem 4 + 1, Ekonomska fakulteta pa 3 + 2, kar otežuje nemoten prehod med dodiplomsko in podiplomsko stopnjo med eno in drugo fakulteto), študij pa je za razliko od našega tudi nekoliko bolj poglobljen in oseben - predmeti, ki so se znašli v mojem kurikulumu, so denimo omejeni na največ 20 slušateljev (nekateri pa celo na manj!), medtem ko doma v Ljubljani sedim v predavalnicah z najmanj 50-imi študenti, večina predavateljev pa me identificira le na podlagi številke indeksa.

Univerza ima tudi svoj informacijski sistem, ki omogoča e-študij, skladiščenje študijskega gradiva, komunikacijo med predavatelji in študenti, kreiranje svojega bloga, pa tudi plačevanje fotokopij in izposojo knjig v knjižnici. Pravzaprav sistem vsebuje toliko informacij in storitev, da se povprečni uporabnik v njem precej hitro izgubi - sploh, če ne zna češko (opozorilo: sistem v angleščini je še vedno polčeški).

Univerza ima sicer fakultete podobno razdrobljene kot pri nas, se pa na območju Bohunice od leta 2002 gradi podaljšek Masarykove univerze - univerzitetni kampus (glej levo), ki je lani že zagotovil nove prostore fakulteti za šport, medicinski fakulteti in fakulteti za znanost.
Poleg še ne docela zgrajenega kampusa se bohoti trgovski center Campus Square, ki ima najmanj dve odliki - trgovski center je zaenkrat še precej neobljuden, poleg tega pa ima eno izmed najbolj modernih brnskih menz (glej spodaj) z zelo gorenjsko prijaznimi cenami (današnje kosilo v obliki juhe, piščančjega zrezka v slastni medovi omaki (omaki z medom?), krompirjem in zelenjavo je znašalo 41 Kč, kar je manj kot 2 €).


nedelja, februar 21, 2010

Vinařská

Moj češki dom je v pritličju prvega bloka študentskih domov na Vinařski v Brnu. Živim v desnem delu bloka, ki menda velja za "tihega", vendar očitno nenapisanega pravila niso izdali tudi mojemu sosedu, ki že dva dni odkriva čare zabijanja nečesa v steno.

Takšen je bil davišnji pogled skozi balkonsko okno moje nove sobe. Na sliki je drugi blok študenca, poleg kompleksa študentskih blokov je še hotel (z identično arhitekturno strukturo) in ekonomska fakulteta.

Moja nova soba je sicer precej prostorna (sploh odkar sem ostala brez cimre); ima mini kuhinjo, kopalnico z izrastkom lijaka, ločeno še WC, veliko garderobno omaro in Tesla škatlo, za katero smo mislili, da je radio, sedaj pa se nam vedno bolj dozdeva, da je to uho Velikega brata (starejši prebivalci Vinarske sicer trdijo, da gre za zvočnik nujnih obvestil).


Če ti zvečer (pa tudi čez dan) zapaše druženje ali alkoholno opijanje, je najbolje, da samo slediš zvoku - žurke se dogajajo namreč vsak dan na hodnikih študentskega doma ali pa v kleti.
Posebno poglavje študenca so receptorji, ki - kljub temu, da naš blok v veliki večini sestavljajo izključno tuji študentje - ne znajo skoraj nič angleško. O tem pa kdaj drugič ...

sreda, februar 17, 2010

Prvi vtisi

Prvi teden izmenjave se imenuje orientacijski teden. Jaz ga prakticiram dobesedno. Včeraj sem na tramvajih preživela skoraj dve uri - verjetno zato, ker sem se nekajkrat peljala ne samo na napačno lokacijo, pač pa tudi v napačno smer.

In prvi vtisi:

- mesto je zelo tiho (verjetno zato, ker se faks uradno prične šele naslednji teden in bodo novi študentje - ki jih je v Brnu menda ZELO VELIKO - prihrumeli šele takrat);
- ljudje se ne smejijo (resno, nihče se ne smeji, ne natakarji, trgovci, kaj šele ljudje na ulici);
- pivo je poceni (tole je bilo očitno, kaj?);
- angleščina ni ravno češka vrlina; če ste res izgubljeni, se je bolje skušati dogovarjati v slovenščini kot v češčini;
- poceni je tudi transport (trimesečna (!) vozovnica za mestne trolejbuse/tramvaje stane 25 €);
- Čehi imajo radi sir (tudi jaz imam rada sir, ampak ne z in v vsem);
- in še, ste vedeli, da se krave na Češkem oglašajo z bu?

četrtek, februar 04, 2010

Makelepo!

Tole bom pogrešala.