ponedeljek, marec 15, 2010

Čokolada

Tale zapis po stranskem pasu prehiteva druge pomembnejše teme o Brnu, o katerih bi lahko pisala: javni promet, ekonomijo, turistično ponudbo ... ampak mu ne zamerimo, ker čokolada le predstavlja eno od osnovnih živil.


Najbolj znani imeni v češki čokoladni industriji sta Orion (ki spada pod giganta Nestlé S.A.) in Opavia. Orion med drugim proizvaja izvrstno čokolado Studentská pečeť, ki vsebuje študentski futr (sadje, rozine in oreščke). Originalno je mogoče najti v treh različicah: v beli, temni ali mlečni preobleki, obstaja pa tudi variacija temne z višnjami in mlečne s hruškami. Slednje sicer še nisem zasledila na trgovskih policah, saj naj bi bila naprodaj le v omejeni ediciji.

Orion sicer proizvaja še celo vrsto okusnih milka-like čokolad, čokoladne namaze Nugeta in kakav Granko. Opavia med drugim proizvaja tudi slovenskemu trgu znane piškote Pim's (fake Jaffa cake piškoti) in slane krekerje TUC, med njihovimi najbolj znani produkti pa so tradicionalni oblati in vaflji Kolonada.

petek, marec 05, 2010

Cinema Mundi

V sredo se je v Brnu zaključil mednarodni filmski festival Cinema Mundi, ki se je v enem tednu sprehodil čez svetovne kinematografske dosežke leta 2009. Med njimi celo niso pozabili na Slovenijo, prikazali so Möderndorferjevo Pokrajino št. 2.


Projekcije, ki so se odvijale v brnski podružnici kino kompleksa Palace Cinemas, so bile na voljo po festivalskih cenah, dve opoldanski pa celo brezplačni. Za Gorenjko seveda neizogibno, a kaj ko so zaradi pomanjkanja poliglotskih znanj v poštev prišle le angleške projekcije oziroma (češke) projekcije z angleškimi podnapisi.

S češko produkcijo sem bila najbrž še najbolj na tekočem v otroštvu, ko so naše ekrane razsvetljevale češke risanke (še pomnite soseda Vratovinca?), kasneje pa se kot edine ogledane češke produkcije spomnim le Čeških sanj, tragikomičnega dokumentarca o dandanašnji potrošniški družbi.

Filmski spekter sem tako razširila s tremi češkimi filmi, ki jih prav vse po vrsti toplo priporočam: Musíme si pomáhat, vojna drama s primesmi komedije, ki je bila l. 2001 nominirana za oskarja za najboljši tujejezični film; Lásky jedné plavovlásky, s katerim je režiser Miloš Forman l. 1967 pričel kariero med oskarjevskimi nominiranci (spomnimo, da je češki režiser Miloš Forman tudi režiser večkrat nagrajenega Leta nad kukavičjim gnezdom in Amadeusa); Obecná škola, ki se žanrsko uvršča v kategorijo prvega in podobno na pozitiven način slika vseprisotno vojno dramo.

Ah, in ogledala sem si tudi Hurt Locker, velikega tekmeca predelani Pocahontas (=Avatar) na letošnjih oskarjih. In spet mislim, da so film kritiki precenili.