sobota, maj 27, 2006

Sajber komunikejšn

V času mojega fijakanja po IRC kanalih, kar danes nadgrajujem s podobnimi chat komponentami, sem posebno vzljubila izrodke iz plemena izpraševalcev.

To so tisti brezmožganski osebki, ki te po uvodnem nagovoru z živjo vljudnostno povprašajo po počutju s kako si (kar neznansko sovražim, ker moram dejansko vedno analizirati svoje počutje in traja vsaj pet minut, da približno opišem svoje stanje - če me v svoje kremplje grabi dolgočasje in lenoba se zadovoljim z enobesednim prislovom dobro ali slabo) in nato brez posebnega ozira na prejšnje vprašanje (npr. zakaj slabo?) nadaljujejo z vprašanji o:

a) starosti
b) kraju prebivališča
c) okupaciji
č) če so malce nekonvencionalni, se obregnejo še ob hobije
e) vrhunec zelo zanimivega pogovora je seveda SLIKA!!!! (ali povezava na ustrezno spletišče)
f) in v primeru ustreznih karakteristik jasen zaključek mukotrpnega petminutnega govoričenja: telefonska številka. (Alert! Potencialni partner na vidiku!)


V tem vrstnem redu. Če so malce neučakani, točka e zamenja točko a.

Dialog je zreduciran na našteta vprašanja in v primeru takisto dolgočasnega osebka na drugi strani z odgovori in pobudo Ti?

Po tem, ko imajo v bazi dovolj podatkov o konfekcijskih številkah, fobijah iz otroštva in številu trepalnic na levi veki, se lahko prične še bolj zanimiva (ampak saj skoraj ne more biti bolj zanimiva od prejšnje, kajne?) komunikacija. O vremenu, o novih vrstah fuksij, tigrastih tangicah in podobno ...

Pliz, đst šut mi.

Dopuščam možnost, da gre vse skupaj za morda kakšno posebno specialno enoto pod krinko, ki naše skrivne podatke posreduje višji vesoljski sili; vsi mali nedrogirani vesoljčki pa vsak petek v stilu Big Brotherja namesto Pri Jožovcu z Natalijo spremljajo naša bedna življenja in se od smeha valjajo po mikrokozmosu.

10 komentarjev:

Joker pravi ...

Še en korak naprej pa naredijo tisti, ki si nabavijo kamerco... Potem rabijo samo še location...ker o sex in age v zadostni meri že slikca pove ;)

Mayhem pravi ...

asl si niso izmislili današnji mulci. Ta akronim je verjetno star tolk kot irc...

Anonimni pravi ...

hmm.. v bistvu ce clovek na ircu isce sorodno duso, potem je to povsem pravi nacin da pride do informacij.. ce pa samo preganja dolgcas pa to verjetno naredi na drugacen nacin.. in potem je odvisno od tvoje percepcije, kako sprejmes to njegovo snubljenje.. :)

uff.. kje so casi irca.. ene 6 let nazaj nazadnje, se mi zdi..

Anonimni pravi ...

Hoj, Mojca.

Mislim, da je tvoj prispevek na blog precej ličen, slogovno soliden in v sajberkomunikejtiv žargonu rečeno: kjut.

Vseeno pa se zdi, da na nekaj pozabljaš. Konfekcijske številke sogovornik potrebuje seveda zgolj za seminarsko nalogo iz matematike, kjer mora ubogi človek zbrati dovolj velik vzorec, da bo reprezentativen, pri tem pa (slepo in naivno) upa na tvojo iskrenost. Pravzaprav se lahko tudi zlažeš, samo da bo seminarska naloga narejena.

Fobije ... te so ... strašne. A niso? Jaz se še jih vedno bojim. Sploh tiste iz otroštva ... čakaj česa sem se že bal, ko sem ircal ... višine, morda? Nekaj časa res, vsaj dokler se ni poštar oglasil oz. do trenutka, ko je mama videla račun za telefon, ker potem je bilo res živahno, skoraj tako kot pri Slon in Sadež, Mati nas pretepa. Samo da se je očka smejal zraven, ker se je strinjal in še vpil: "Narež tto barabo." Fobija, da.

Joj. Leva trepalnica. Kako se lahko o tem pogovarjaš? Hočem rečt ... kakšna je sploh razlika med levo in desno, ju ti ločiš? Sam žal nimam še kakega digitalnega fotoaparata, s katerim bi lahko kvalitetno posnel trepalnice in jih potem digitalno urejal, zrcalil, morda še prekril levo z desno in desno z levo, da ugotovim, če sta nesimetrični. Da to popravimo, da ne bom po svetu hodil skuštranih obrvi kot Peter Klepec. To bi ne bilo primerno, saj smo vendar v digitalni dobi, tako da morajo biti tudi trepalnice (in slogovno ujemajoče seveda tudi obrvi) primerno poštirkane.

V digitalni dobi pa komunikacija dosega viške. Irc je bil hit prejšnjega desetletja, MSN je očitno hit tega. K sreči je možno v spletnem žargonu besedico "hit" razumeti tudi kot zadetek, predvsem kot "hit" v kaki igri, kjer ti navidezno življenje merijo odstotki, torej precej negativno. "Hit" kot udarec, ki prizadane. Ne direktno, v srce, ampak ima prebrisan način delovanja, zažre se v naš vsakdan, v naša opletanja z jezikom, kjer potem širi strup naprej do še nedolžnih, neokuženih jezikov. Uboge nič krive, nič hudega sluteče žrtve. Potem pa se ljudje čudijo na blogih, da je svet polpismen.

Z vsem tem v glavi (+ tigraste tangice, te mi nekako ne uidejo iz predstave) me še vedno bega eno ključno vprašanje: zakaj? Zakaj je Mojca pod prste potegnila tipkovnico in se prepustila strasti pisanja, v katero jo je pahnil sogovornik na ircu, ali pa mogoče sogovornika sploh ni bilo? Je bil le bežen spomin, namig, asociacija na leta ircanja, ki so zavekomaj mimo? Zapečatena nekje v nekem celulozastem dnevniku, ker trakrat blogov še ni bilo. Kdo je bil tisti nemarnež (ali ga lahko pravzaprav tako imenujem, glede na to, da je sprožil sa seboj tako buren odziv - morda je hotel zgolj publicitete), ki tokrat ni potešil Mojčine žeje po pogovoru, ampak je le popraskal staro brazgotino. In kaj če je tudi Mojca le del večje zarote (voham nekaj malega, zelenega) in si sedaj zgolj utira pot med zvezde, veča publiciteto in rešpekt, da si podredi hordo brezglavih in popolnoma ubogljivih nedolžnih moških žrtev?

Ah, kje pa. Moški niso Mojčine žrtve, so zgolj žrtve tigrastih tangic. Nič manj pogubno. Govorite o tem na glas, da se to ne zgodi tudi vam!

No, počasi bo potrebno zaključiti. Upam, da Mojca ne bo jezna, ker ji kradem čas z branjem, publiciteto s tako dolgimi objavami, rdečo nit z na prvi pogled tako nepomembnimi temami in horde brezglavih mož z razodetjem resnice, namreč da tigrastih tangic sploh NI.

Lep pozdrav in lahko noč iz pravkar podeževane Ljubljane.


P.S.: Joj, zakaj me spremlja tako grozen občutek, da bom napak razumljen. ;)

Yah0da pravi ...

Jep, ma Mayhem kar prav ... asl je še iz pradavnih internešnl irc voda, sam da se s tokom globalizacije šele zdej prenaša tut na naš podmladek ;)

Mislm, da je nimfetkin vulgarni anonimnež ziher iskal sorodno dušo ;)

Hruške - kakšen bananasto prisrčen komentar ;) Nemarnež z omejeno komunikacijo, ki je zadal grenke bolečine in odprl zaceljene rane, je bil nič hudega sluteči, mimoidoči in anonimni skajpar ... but then again, mogoče je res, da sem le del neke višje zarote in je keč v keču. Fora na foro. :)

You will never know. Buahahaha.

p. s. Rooarrr (tigraste tangice rox ;))

Anonimni pravi ...

(Austin Powers style): Oh behave!

ana. pravi ...

ni tigrastih tangic??? kak ne?

Yah0da pravi ...

Ana, učer sm jih vidla, torej mislm, da so! Don't panic!

Anonimni pravi ...

še bolj bedne so na ircih bejbke, ki nimajo prav nič zanimivega za povedat in pričakujejo da bodo fantje klovni ki jih bodo zabavali...

Anonimni pravi ...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!