ponedeljek, november 27, 2006

Šnopc pa golaž

Stiška vas je locirana nekje v desnem prekatu podkrvavškega osrčja. Skromnih 66 prebivalcev, ki se sicer kljub napovedanemu propadu drobničevanju v zadovoljstvo prijetno množijo, se večinoma le še prostočasno ukvarja z grabljenjem denarja po travnikih in okopavanjem cekinov na njivi.

V času predvolilnega boja je vasica naposled prišla na svoj račun - z delom na cesti. Kolovoz so v 5 mesecih delavci spremenili v stiško avtocesto, romarsko pot oslepili s kandelabri in uredili vodovod. Po končani delavski kalvariji se je pričela veselica. Pravzaprav visokonivojski kulturni program z uradno otvoritvijo ceste, ampak v ruralnem okolju itak ni razlike.

Veliki stiški praznik, po entuziazmu (in alkoholiziranosti) prisotnih sodeč skorajda večje slavje od največjega cerkvenega praznika, je na kup pripeljal vso vaško srenjo. Tolsta lica so se tresla v harmoniji s pivskimi trebuhi, imported viski in vodka sta še pred uradnim začetkom velikega dogodka zamenjala šnopc in ustvarila alkoholno vzdušje predveselice. Kulinarične roke domačih gospodinj so v želji speči boljšo potico od sosedove naložile pladnje dobrot, iz zvočnikov se je s koroško dialektno posebnostjo eeeee-ja valil prelestni glas Fredyja in vonj goveje juhe je oplajal stiški zrak.

Do 14h, ko je bil uraden začetek, je bila polovica zbranih že tako opitih, da je začela dvomiti v Newtonov zakon gravitacije. Govor predsednika KS je s številnimi iteracijskimi postopki namesto zahvale izzvenel kot stand-up comedy, v neuradnem tekmovanju "kdo vidi več ljudi" pa je med glasbenimi vložki z veliko prednostjo povedel harmonikaš, ki je med virtuoznim preigravanjem Avsenikovih uspešnic padel vznak. In se ob blišču fotoaparatov, kamer in krohotave množice s pomočjo novinarja in povezovalke delno pobral. (Kasneje s(m)o ga tudi ovenčali z lento nespornega zmagovalca omenjenega tekmovanja.)

Kakšna kultura neki! In deklamacija Jenkovih pesmi in petje hvalnic tistemu, ki je tošl odprl, da se danes lahko komot prevažamo po stiških poljanah. Slavje! Veselica! Skor-da-ne-ohcet! Zato kj dons en tuko srečen dan ... (povzeto iz slavnostnega govora)

Oh, Stiška vas, draga vas domača ... :)

16 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Se dobro, da tako cenite drugacnost.

Yah0da pravi ...

Še dobro. Še bolj cenimo anonimneže ;)

Anonimni pravi ...

Hehe, sem danes videl v Glasu kako so se vaski pomembnezi grebli pri drzanju traku, ko so ga rezali :)
Ponavadi sta to dva cloveka, pri vas pa vec kot 5 :)

Unknown pravi ...

Ja Mojca, pozitivno presenečen sm k sm odkril tale tvoj blog. Dej če si kej na msnju, če me loh dodaš matic@dnk.si. Bivši sošolc ;)

Petrov plac pravi ...

He! Vsako tekmovanje zahteva svoje žrtve! ;-)
Za crknt dober napisan!

Yah0da pravi ...

@Bojan: Kva pa! K je treba, ukp stopmo! ;)

@Matic: hehe, me veseli, da je blo presenečenje pozitivno ...

@Paps: Pomojem se bo obiskovanje občinskih slovesnosti uvrstilo med moje nove prostočasne dejavnosti :D (če je drugje pol tok zabavn kt pr ns, je zmaga;))

Anonimni pravi ...

Hm, ubistvu tole niti ne spada pod tale zapis, ampak pod vse skupej nekak...sam pac zele sm tegale prebral, se mal nasmeju pa dobu idejo...namrec spomnil sem se, da sem premalokrat pohvalil tvoje pisanje.Sicer sem laik glede jezikoslovja(al jezikovna kultura al whatever mate vi),novinarstva and stuff, ampak bom "tejkou a vajld ges" pa reku, da maš what it takes to be sth. more...sj mjbi ne samo pisanje, same povedi..ampak vse skp, nacin, prespektiva...no sicer pa as said earlier...nism profi na tej temi, ampak nekak intuitivno se mi zdi, da je veliko potenciala se v tvojem pisanju in naceloma me intuicija ne pusca na cedilu, no, vsaj ne, kadar ne gre za osebne stvari;)

Lp,
AT

Anonimni pravi ...

Pridružujem se pohvalam v misteriozen nick zavitega anonimneža s sumljivo znanimi inicialkami ;)

Anonimni pravi ...

Pridružujem se pohvalam v misteriozen nick zavitega anonimneža s sumljivo znanimi inicialkami ;)

Anonimni pravi ...

Opravičujem se za podvajanje posta :S zmedenost ponovno na piedestalu ...

Anonimni pravi ...

Na, zdej pa mam. Prvič v desetih letih pogrešam gorenjsko... No ja, tudi Ljubljana na ravni posameznih četrti postaja ena velika vas, tako da bo nekaj doma vedno z mano... In kdo pravi,da slovenski manko v velikosti ne more biti vir dobrega zdravega družbenega zadovoljstva. Vse dokler, se iz geografskih označb za velikost naselij ne preseli v glave.
Kakorkoli, ex urednica MTVjeve spletne strani, tale post je zmagal:)

Blazek pravi ...

Ni ga čez Kosovela.

Anonimni pravi ...

Brati tvoje pisanje je kot bi gledal Simpsonove. Tam se zgodba ne nadaljuje tako, kot bi običajen gledalec pričakoval, pač pa je nadaljevanje zgodbe že evolucija pričakovanega nadaljevanja.

Hmm. Upam, da to sedaj ni preveč nerazumljivo.

ra

Anonimni pravi ...

ciao (no italjano). Mojca, dj ze kj napis, kuga se pa gres, kr nc ne pises, ja kuga ti pa je, ja dj ne bit taka, pa sam deres se. i mean come on. anywayz, keep it reala with da styla, zwenkyla.

Anonimni pravi ...

U glavnem vse pohvale! Sestra me je opozorila na tvoj blog in moram priznat, da uživam ob prebiranju! BRAVO! Sploh mi je všeč tista o tekmovanju kdo vidi več oseb. Preprosto sem navdušen! Smeha je blo do stropa!

Anonimni pravi ...

Heheheh:
http://foto.igrisce.si/v/2006-11-26-slovesnost_stiska_vas/
;)