ponedeljek, september 15, 2008

WALL•E – robotska ljubezenska zgodba

V kinih sicer že od junija, v amaterskem kinu naše haciende pa se je za izven in konto super oglaševana in strašno pričakovana animirano znanstveno-fantastična pustolovščina leta predvajala šele včeraj. (V stiških kinematografih neustavljivo korakamo vštric s časom in dosledno skrbimo za ažurnost filmskega sporeda.)

Kljub odkritemu simpatiziranju z animiranim žanrom ter strašni romantični sentimentalnosti lahko rečem, da so visoke ocene in kritike (skorajda) v elativih za Wall•Eja vseeno kanček pretirane.

Zgodba je robotsko-ljubezenska, nekakšna mešanica futurizma z romantično dramo – ljubki zemeljski razvrščevalec odpadkov (Waste Allocation Load Lifter Earth-Class) odkrije popolnoma nov smisel življenja, ko ugleda spolirani ekološki vegetacijski analizator Evo. Ko Eva najde ključ za rešitev Zemlje, nenadoma odvihra domov, na krov luksuzne vesoljske ladje Aksiom, zaljubljeni Wall-E pa seveda za njo. In tu nekako se dogodivščina začne ...

Film je pretežno nem, Pixar je personalizacijo likov in zgodbo gradil samo na akciji. (Heh, opazite tu nasprotje s slovenskimi filmi, kjer dogajanje ponavadi sloni pretežno na dialogih? Okej, in na strastnih posilstvenih prizorih.)

Zadržani in simpatični Wall-E ter osupljiva in napredna Eva sta luštni igralski tandem novega Pixarjevega celovečerca, pa vendarle bi se – domnevam – splošna ocena izdelka spustila malce nižje (8,7 na IMDB-ju trenutno in najbolje ocenjeni animirani film doslej), če stvaritev ne bi že leto (ali več) vnaprej dražila po spletnih kanalih ali se prikotalila iz Pixarjevega studia, pač pa iz kakih drugih animatorskih rok ...

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Moje mnenje o stem filmu je ocena nekje med 2 pa 3.Je zelo malo govorjenja filmu to me je zelo motilo.

Anonimni pravi ...

Meni je pa prav zaradi ostotnosti govora zadeva vsec ... sploh so pa Pixarjevi risarji carji .. koliko custev lahko narisejo na eno jajcasto lupino ali pa rjasto skatlo.

Yah0da pravi ...

Hja, se strinjam s tadejem. ;) Res, ful dobra poosebitev stvari. Ampak vseen ...

Bo pravi ...

> Kljub .. visoke ocene .. vseeno kanček pretirane.

Juhu, končno glas razuma!! :-)

Pixar me vedno razveseli, tudi WALL-E me je, a nikakor ne tako, kot sem mislil, da me bo .. The Incredibles, Ratatouille -- moji najljubši dolgi Pixarjevi animiranki. WALL-E pride proti koncu seznama za Svetom igrač, Pošastmi .. WALL-E-ja je samo srce, a risanki po moje manjka srca. Drugi del je dolgočasen, prvi naravnost genialen, žal tudi prekratek.

Yah0da pravi ...

Jep, Bo. kot sem rekla: film je overrated. zaradi intenzivne reklame in evforije ljudje nekoliko spregledajo vsebino. no, saj wall-e ni edini primerek takšnih reakcij občinstva.. poglejmo samo aktualni the curious case of benjamin button ;)

Bo pravi ...

Uh, pri Benjaminu sem se pa res dolgočasil in je na vrhu mojega seznama novih precenjenih filmov ..

Zanimivo bi bilo najti nekaj primerov pod-cenjenih filmov. Morda težja za povsem nove. Hm, Doomsday (2008) se mi zdi vsaj malenkost boljši, kot so ga sprejeli, še izpred leta prej pa bi opozoril na Rocket Science (2007), meni najboljša komedija, kar sem videl takrat. (Torej boljša od Junota, ki je zopet malo precenjen, kaj praviš?)

Benjamin, Benjamin, o njemu pa se sploh nočem pogovarjati. :-)

Yah0da pravi ...

Juno je luškan film. In pri tem tudi ostane ;)

(O Benjaminu - kar med oklepaji, torej ne naglas - trailer je obetal veliko, film pa dal bore malo.)