ponedeljek, marec 15, 2010

Čokolada

Tale zapis po stranskem pasu prehiteva druge pomembnejše teme o Brnu, o katerih bi lahko pisala: javni promet, ekonomijo, turistično ponudbo ... ampak mu ne zamerimo, ker čokolada le predstavlja eno od osnovnih živil.


Najbolj znani imeni v češki čokoladni industriji sta Orion (ki spada pod giganta Nestlé S.A.) in Opavia. Orion med drugim proizvaja izvrstno čokolado Studentská pečeť, ki vsebuje študentski futr (sadje, rozine in oreščke). Originalno je mogoče najti v treh različicah: v beli, temni ali mlečni preobleki, obstaja pa tudi variacija temne z višnjami in mlečne s hruškami. Slednje sicer še nisem zasledila na trgovskih policah, saj naj bi bila naprodaj le v omejeni ediciji.

Orion sicer proizvaja še celo vrsto okusnih milka-like čokolad, čokoladne namaze Nugeta in kakav Granko. Opavia med drugim proizvaja tudi slovenskemu trgu znane piškote Pim's (fake Jaffa cake piškoti) in slane krekerje TUC, med njihovimi najbolj znani produkti pa so tradicionalni oblati in vaflji Kolonada.

5 komentarjev:

Jasna pravi ...

Mojcaaa, hvala za čokoladoooooo!
Zvečer mamo degustacijo, pa ti sporočimo naše mnenje (čeprou pismo, Petrana nau, pa ravn njega, ki je top čokoladofil).. Mu bomo probal pršparat košček, če se bomo lahko upr skušnjavi :)

Anonimni pravi ...

Ediciji?
Izdaji!

Đizs...

ra

Yah0da pravi ...

@Jasna: Čokolada je res topšit. Pomojem sem vam poslala ta temno različico, k je bolj zdrava :D Mlečna je pa taka, da je sploh nimaš nikol dost ... :) No, sej, boste na lastnih brbončicah loh sprobal tule ;)

@ra: Jap, pa imam res raje domače besede namesto tujih. Ampak vseeno je edicija sopomenka za izdajo ...

Jasna pravi ...

Nad čokolado smo bli navdušeni - res je dobra, in ja ta temna, top!

Jasna pravi ...

Joj, pa upam, da nm Petran nau zameru, ker mu nismo pustil niti najmanšga koščka ..