sreda, november 02, 2005

Kdo se s kom igra ?

Mogoče, da je to zgolj posledica dejstva, da sem bila čudna že kot otrok (Vlado Kreslin™) in je moj pogled skozi očala življenja na svet drugačen od ostalih, ampak kljub temu ...

Začelo se je popolnoma nedolžno in povsem glasbeno, s pesmico o krokodilu Šnapiju, njegove karakteristike (majhnost, ostri zobje, situiran nekje ob Nilu) so očarale prav vse in ne samo otroke; pardon ob bebavem poslušanju ter petju hvalnic njegovemu imenu Schni Schna Schnappi so bili otroci celo v manjšini. Vsaj starostno gledano. Na domačem področju je ob, zanimivo, približno istem času, veliki preboj doživel enoobrvnik Fredy Miler in s kasnejšimi 37 priredbami v vseh možnih variantah še dolgo časa po vrhuncu pevske kariere s kontroverzno skladbo Vedno si sanjala njega*, neponovljivo delo mojstrov Smodeta in Milerja, zabaval staro in mlado. Slovenska raja je norela ob Fredijevem odsevu v stenskem ogledalu, sleherni pravi Slovenec pa si je najbrž začel puščati obrvi, da bi se vsaj malce približal ikoni slovenske pop glasbe. Poprejšni sivi mišon, ki sicer trenutno pripravlja album in računa na veliki comeback, je že v začetku leta 2005 začel prav nezvezdniško in kot Titanik toniti. Svojo kariero pa, menim, skorajda ne bi mogel bolje opisati z naslednjimi besedami: "Ne vem kdo je bolj neumen, unile ki so me prišli gledat, se delajo norca iz mene in so za to plačali, ali jaz, ki jim pojem in sem za to plačan."

Da ljudje ne bi intelektualno stradali, se je po sicer daljši pavzi, zgodila, prestrašila in vrgla s tira: ptičja gripa. Hail to the avian influenza! Pošle so zaloge Tamifluja, po strašnih prerokbah in grožnji virusa z drugih držav, se je število mrtvih ptic in njihovo vprašljivo zdravstveno stanje krepko povečalo, za svoja življenja pa se je najbrž teden nazaj tresla Štajerska, saj so v ribniku stare struge Drave pri Mariboru našli poginulega laboda. Mediji, ki so ustvarili vso medijsko histerijo, pa so kasneje izdali, da po patoanatomskih analizah strokovnjaki menijo, da je šlo prej za zadušitev oziroma utopitev kot pa ptičjo gripo. Kljub temu pa so v zadnjih dneh v naši deželici prodali več tisoč zaščitnih mask, ponekod pa jih je celo zmanjkalo.

In danes? (v bistvu včeraj, ker je post pisan v poznih večernih oz. zgodnjih jutranjih urah) Danes je smešnost dogajanj dosegla vrhunec, ko smo prebivalci kokoške doživeli, kot zopet napovedujejo mediji, prav zagotovo največji rop v zgodovini države. Če ne drugače, zelo holivudski rop! Ko govorimo o sedmih urah ropanja, si je resno treba zastaviti vprašanje o varnosti, ki naj bi jo banka s 4900 sefi imela.

Vse skupaj je smešno. Za crknit smešno.


*Če bi znala, bi na e (posebnost Koroške?) v besedi njega postavila naglas, pa žal, res ne znam.

5 komentarjev:

ill-advised pravi ...

Če pišeš v HTMLju, lahko znake z naglasnimi znamenji napišeš takole: è -> è, é -> é, ê -> ê, ipd.

ill-advised pravi ...

Uh, pri previewu komentarja je bilo še v redu, zdaj so se pa oboji spremenili v znake z naglasnimi znamenji. Poskusimo znova: è -> è, é -> é, &ecirc -> ê.

Anonimni pravi ...

Danes je prazna luna (mlaj).

Naslednja polna luna (scip) bo dne: 16. 11. 2005

Dons je treba šparat z živci... sploh, če se tičejo problemov, kot je pop glasba, politika ali kaj podobnega.

Yah0da pravi ...

Hehehe, sej ne da jih ne bi znala napisat ... postavit jih ne znam ;)

Vrta, šparam z živci - sem na faksu in mam predavanja do 20h, pa se delam, da uživam ;)

ill-advised pravi ...

Aha, potem sem pa narobe razumel. No, standardna izgovorjava te besede je njêga. Če se Fredyeva od te razlikuje, ostaneta torej možnosti njèga in njéga. Ker se è od ê razlikuje več ali manj le po dolžini, je malo verjetno, da bi njegova izgovorjava zbujala toliko pozornosti, če bi izgovarjal to besedo z è namesto standardnega ê. Poleg tega tako ali tako ni verjetno, da bi bil poudarjen samoglasnik kratek, če ni v zadnjem zlogu. Zato je najbrž pravilna različica njéga (torej enak glas, kot ga ima standardna izgovorjava pri besedah šéga, léga, béga, Jurij Véga ipd.).